Eilen 27.8. olin retkellä Tampereen Taidemuseossa. Tampereen Taidemuseo jää monesti turistien huomaamaattomiin, kun Tampereella on niin paljon muutakin nähtävää ja näyttelyitä.
Museo on kuitenkin keskeisellä paikalla ja ratikkapysäkin vieressä. Sinne on ramppi + sähköovi. Se on esteetön. Hissi löytyy, mutta hissi on sikäli vanhanaikainen, että ovi aukeaa vetämällä ei siis automatiikkaa. Alakerrassa on invavessa, jossa en ole käynyt.
Rakennus on kaunis, vanha tiilimakasiini. https://www.tampereentaidemuseo.fi/museosta/historia/
"Tampereen taidemuseo avattiin Tampereen taideyhdistyksen aloitteesta 31.10.1931. Museo on toiminut koko olemassaolonsa ajan C.L. Engelin suunnittelemassa, 1838 valmistuneessa viljamakasiinirakennuksessa Pyynikintorin reunalla. Rakennuksen muutospiirustukset taidemuseoksi 1931 laati tamperelainen arkkitehti Hilja Gestrin. Tiiliseinät, lämmitysuunit ja viljalaarit vaihtuivat ajanmukaisiksi näyttely- ja toimistotiloiksi. Tampereen taidemuseon rakennus on kaupungin kolmanneksi vanhin rakennus. Tampereen taidemuseo ja Pyynikintorin alue ovat kulttuurihistoriallisesti läntisen keskustan tunnetuimpia kaupunkitiloja."
Hyper-näyttelyyn menin yhden porukan mukana. Ensin oli sellainen olo, että eihän tässä nyt mitään niin erikoista ole. Kävin näyttelyn nopeasti läpi. En juuri jäänyt tuijottelemaan tai ottanut edes yhtäkään valokuvaa. Näyttelyn jälkeen kuitenkin alkoi ajatuksia pyörimään. Käsittämättömän pikkutarkkaa kuvaa ihmisistä. Aika karmiva oli henkilö, joka istui pyörätuolissa täysin liikkumatta, mutta kasvot liikkuivat. Silmät liikkuivat ja mutristeli suutaan.
Yksi karvainen tyttö piti kädessän jotain lihamöttiä. Ensin ajatteli, että pikku possu, sitten ajattelin, että vauva. Kun näin sen läheltä, lihamötissä oli jalkaterät, suu, ja sormet. Tuli mieleen, että mikä ihmeen epämuodostunut sikiö.
Kun odotimme muuta porukkaa (meitä oli 3 henkilöä) aulassa, tuli yksi nainen meitä katsomaan ja sanoi, että alkoi miettimään, olemmeko me oikeita, vai osa näyttelyä. Tämä kuvaa hyvin tunnelmaa.
Kannatti lähteä mukaan!
https://www.tampereentaidemuseo.fi/exhibition/hyper/
HYPER
Kansainvälinen Hyper-näyttely vie katsojan suoraan iholle, lähelle ihmisyyttä. Teokset käsittelevät elämän ja kuoleman, todellisuuden ja fantasian, ihmisen ja koneen välistä suhdetta sekä ihmiskehon erilaisia deformaatioita. Hyperrealistisissa teoksissa kerronnalliset ja yllättävät elementit yhdistyvät todellisuuden valokuvantarkkaan esittämiseen. Aiheina ovat arkiset tilanteet, tavalliset ihmiset ja inhimillisen olemassaolon moninaisuus.
Hyperrealismi syntyi 1960- ja 1970-luvuilla Yhdysvalloissa ja Euroopassa vastareaktiona abstraktille ekspressionismille. Lähestymistapana se on jatkunut niin maalaus- kuin veistotaiteen alueella monien taiteilijoiden tuotannossa näihin päiviin saakka. Hyperrealismi kytkeytyy fotorealistiseen taiteeseen ja se on yksi ”uuden realismin” taidemuoto.
Hyper-näyttelyn veistokset ovat teknisesti taiturimaisia ja esittävät ihmiskehon sellaisena kuin se on, pienintä yksityiskohtaa, kuten ihohuokosta, ryppyä, partakarvaa ja hikikarpaloa myöten. Tämä tekee katsomiskokemuksesta hätkähdyttävän todentuntuisen ja läsnäoloa korostavan. Hyperrealismissa käytetään usein hyödyksi vieraannuttamista liittämällä teoksiin draamallisia tai outoja elementtejä sekä ajattomia teemoja. Monissa teoksissa leikitään myös poikkeavalla mittakaavalla ja huumorilla. Näyttely nostaa esiin ajankohtaisia teemoja kuten robottiteknologian, tekoälyn, kloonauksen sekä kuolemattomuuden tavoittelun.
Näyttelyn taiteilijat ovat hyperrealistisen kuvanveiston keskeisimpiä nimiä viideltä vuosikymmeneltä. Mukana on Duane Hansonin amerikkalaisen keskiluokan kuvausta, Ron Mueckin mittakaavalla leikkiviä veistoksia sekä Zharko Basheskin jättiläismäinen lattian läpi nouseva mies Ordinary Man (2009–10). Näyttelyn muita keskeisiä taiteilijoita ovat mm. Jacques Verduyn, Tony Matelli, Sam Jinks, Marc Sijan, John DeAndrea, Mathilde ter Heijne ja Patricia Piccini. Kaikkiaan mukana on teoksia yli 20 taiteilijalta.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä saksalaisen Insititut für Kulturaustauschin kanssa. Tampereen taidemuseo toteuttaa näyttelyn yhteydessä laajan Pirkanmaan koululaisille suunnatun yleisötyön kokonaisuuden osana alueellisen vastuumuseon tehtävää. Hankkeen rahoittajana ja yhteistyökumppanina toimii Operaatio Pirkanmaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti