tiistai 24. heinäkuuta 2018

Apuvälineiden säilytys lentokentällä

Tässä jo nelisen vuotta sitten selvittelin, että voisiko lentokentälle jättää apuvälineen (sähköpyörätuolin) säilytykseen. Voi, mutta se maksaa. Mietin, että onko oikein, että apuvälineen säilytyksestä pitää maksaa? Ilman apuvälinettä on vaikea matkustaa lentokentälle julkisilla. Kävelevälle henkilöllehän ei ole mikään ongelma julkiset, bussilla pääsee ihan lentokentän ovelle saakka, esim. Hämeenlinnasta. Ei luulisi olen minään iso homma, jos olisi jokin lukossa oleva tila apuvälineille, jota hallinnoisi samat henkilöt, jotka avustavat vaikeavammaisia matkustajia lentokentällä. Siis tähän tilaan ei saisi jättää mitään muuta, kuin apuvälineitä, ovat ne sitten isoja tai pieniä. Otin yhteyttä Helsinki-Vantaa lentokentälle ja sain oheiset sp. vastaukset.


Valitettavasti lentoasemalla ei ole tarjota maksutonta säilytystä edes apuvälineille. Maksuton invapysäköinti perustuu lakiin, joten tästä syystä se tarjotaan ilmaiseksi. Finavialla ei ole omia säilytyspalveluita, joten emme voi niitä valitettavasti tarjota. Säilytystä voit tiedustella: http://www.airpro.fi/fi/uutiset/sailytyspalveluista-hotellivarauksiin--travel-service-24h-palvelee-helsinki-vantaalla/ HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA
Customer Service 

Harmillisesti meillä on vain rajoitetusti tilaa niin emme voi ottaa sähköpyörätuolia ilmaiseksi säilytykseen. Sähköpyörätuolin säilytys tosiaan maksaisi sen 10 euroa päivältä.

Airpro Travel Service 24h
Helsinki Airport / T2 Ground Level



Siis apuvälineiden säilytys lentokentällä maksaa 10 euroa/vuorokausi. Se on iso raha, esim. parin viikon matka = 140 euroa. Jos olet vammainen ja pysäköit autosi lentokentälle, ei maksa mitään. Onko tasa-arvoista? Onko tasa-arvoista, että jos jalkasi eivät pelitä ja tarvitset ison sähköisen apuvälineen (joka ei mahdu lentokoneeseen), niin maksat tämä rahan apuvälineen säilyttämisestä? Kun tulet lentokentälle julkisilla (juna), satojen kilometrien päästä, on hyvä olla tämä iso sähköinen apuväline, kun vaihdat junia, viimeistään Tikkurilassa. Matkakaverisi kuljettaa manuaalin ja matkatavaroita. Jos isoa sähköistä apuvälinettä ei ole, joutuu matkakumppanisi kuljettamaan manuaalissa sinut ja vielä raahaaman perässään kahden ihmisen matkatavarat! Perillä sitten tietysti tulee vielä lisää kuluja, kun lomakohteessa pitää vuokrata toinen sähköpeli tilalle. Pahin tilanne on tietysti se, että olet siinä käsityksessä, että sähköpelisi pääsee lennolle ja viime tipassa käy ilmi, että ei sitä otetakaan koneeseen ja joudut jättämään sen tähän maksulliseen säilytykseen (ja olet menossa kuukauden matkalle 300 euroa),

Laitoin postia Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon, miettien, että mitä mieltä yhdenvertaisuuslait ovat tämän maksullisen apuvälineiden säilyttämisen suhteen? No, vastaus oli, että kaikki valtakunnassa hyvin, kun apuvälineet matkustavat maksutta lentokoneessa. 

Vaan eipä tiedä ylitarkastaja, että eivät sentään kaikki apuvälineet matkusta lentokoneessa. Lisäksi lopussa oli hassu neuvo, että vammaispalvelusta voi tiedustella tuota maksua apuvälineiden säilytyksestä. Kitsaita ovat vammaispalvelussa, jos joku on saanut moisen korvauksen vammaispalvelusta, huutakoon HEP! :)

Ylitarkastajan vastaus:
Kiitos yhteydenotostanne koskien apuvälineiden säilyttämistä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Olemme itsenäinen ja riippumaton viranomainen, jonka pääasiallisena tehtävänä on puuttua syrjintään ja edistää yhdenvertaisuutta. Olemme käsitelleet asiaa asiakastyön seulontatiimissä.

Ymmärrämme, että tilanne voi tuntua epäoikeudenmukaiselta. Emme kuitenkaan voi objektiivisesti arvioiden todeta, että asiassa ilmenisi syrjintää.

Lentoasema on velvollinen tekemään yhdenvertaisuuslain tarkoittamia kohtuullisia mukautuksia vammaisten henkilöiden yhdenvertaisen asioinnin edistämiseksi. Koska sinulla, - kuten kaikilla apuvälineitä tarvitsevilla - on oikeus saada apuvälineet mukaan matkalle maksuttomasti, voidaan tämän toimen katsoa täyttävän lain asettamaa velvoitetta kohtuullisiin mukautuksiin.
Emme näillä perustein käsittele asiaa toimistossamme tämän enempää.

Voitte olla yhteydessä vammaispalveluihin, ja tiedustella, ovatko apuvälineiden lentoasemalla säilyttämisestä aiheutuneet kustannukset sellaisia, jotka voisitte saada korvatuksi sitä kautta.

Ja eihän se apuvälineiden käyttäjä aina ole lennolle lähdössä, vaan japanilainen turisti voi tulla useamman apuvälineen kanssa lennolta ja jättää päiväksi vaikkapa suihkutuolin säilytykseen, kun jatkaa matkaa Rovaniemelle. Jos japanilainen turisti lähtee katsomaan Helsingin nähtävyyksiä päiväksi, niin mitäpä tämä ottaa matkaan suihkutuoliaan, jos tarvitsee sitä vasta Rovaniemellä. 

Lisäksi on vaikeavammaisena tuleekin muutenkin kaikenlaisia kuluja matkustaessa, mitä ns. terve ihminen ei osaa kuvitella. Paikanpäällä voit joutua käyttämään taksia, jos ei ole esteettömiä retkiä tai matalalattiabusseja, junia, metroja, riippuen matkakohteesta. Et voi ottaa edullisia äkkilähtöjä, koska kaikki hotellit eivät ole mitenkään esteettömiä. Voit joutua ottamaan kalliimman huoneet, että mahdut apuvälineiden kanssa huoneeseen..... jne. jne. Valitettavasti jo matkan suunnitteluun kuluu paljon enemmän aikaa, kun ns. terveellä ihmisellä, koska joutuu selvittelemään miten joku asia toimii tai ei toimi. Avustajastasi voi tulla yllättäviä kuluja, joihin voit hakea korvausta jostain vammaispalvelusta, mutta et voi olla varma, miten näihin suhtaudutaan. 

No niin tai näin, mielestäni apuvälineiden säilytyksesta ei saisi periä lentokentällä säilytysmaksua. Apuväline on apuväline ja ilman sitä moni asia ei onnistu. On vielä pitkä matka siihen, että liikkumisemme olisi YHDENVERTAISTA, vaikka meillä yhdenvertaisuuslaki onkin. 

Tämän vuodatuksen loppukevennyksenä kuva eiliseltä ulkoiluretkeltäni: pihlaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti