19.6.2019 kirjoitin tänne, kun testailin Sango-merkkistä sähköpyörätuolia. Se jäi testailuksi, koska se ei ollut minun juttuni.
Sen jälkeen tuli Storm- merkkinen sähköpyörätuoli, jonka jätin perjantaina apuvälinekeskukseen ja sain uuden tuolin Juvon.
Tässä nyt istun ja kirjoitan tätä. Mittarissa on 6 km parin päivän ajalta.
Tuoli on korkea, mikä aiheuttaa paljon miettimistä näin aluksi, ainakin.
Jotain ajatuksiani keräsin tähän sairaalaan päin lähetteväksi.
Viikonlopun aikana olen hääräillyt kahdessa eri kodissa ja uusi sähkäri on vienyt paljon energiaa. Hitaasti, mutta varmasti olen puuhastellut sähkärin kanssa ja totutellut asioihin.'
Esim, sänkyä pitää lähestyä eri kulmasta eli ajaa vähän vinoon, koska käsinojat noustessaan kääntyvät vähän ulospäin. Vanhassa sähkärissä ne nousivat sähkärin suuntaisesti.
Uusi sähkäri on niin korkea, että polvet melkein osuivat lavuaarin reunan tasolle. Aikaisemmin olen laittanut kyynärpäät lavuaarin reunalle.
Tämän uuden sähkärin korkeus on aiheuttanut paljon tässä käytössä ihmetystä.
Istuinkulman kallistus
Kallistaa paljon enemmän kuin vanha sähkäri ja helpompi vetää sukat jalkaa ja uskon, että esim. varpaankynsien leikkaaminen on helpompaa (apuväline sakset, joissa on pitkä varsi).
Istuin
Lauantai-iltana alkoi oikean puolen käsinojan kiinnityskohta painamaan takapuolta. Eli istuin enemmän oikealla reunalla. Vanhan sähkärin käsinojat olivat eri tavalla kiinnittyneet, eivätkä osuneet pyllyyn.
Ihana kun etureunan alla ei ole muttereita, jotka painavat tai vaatteet jäävät kiinni pukiessa. Tässä uudessa tuolissa on helpompi vetää housut jalkaan.
Hissi
Hissi käy ja kukkuu korkealle, mikä on hyvä. Vanhan sähkärin hissi alkoi jumittamisen jo noin ensimmäisen vuoden jälkeen. Vanhan sähkärin hissiin tilailtiin ohjelman päivitystä useampaan kertaan ja se kävi tämän tiimoilta usein huolossa. Istun vinossa ja enemmän oikealla puolen. Nyt heti olen huomannut, että kun lähden nostamaan itseäni hissillä, lähtee vasen puoli hetken aikaisemmin, kuin oikea puoli. Painan jotain 100 kg. Miten mahtaa tämä hissi kestää :)
Istuintyyny
Koska sähkäri on korkea, en kaipaa enää lisää korkeutta istuintyynystä.
Nyt kahden asunnon vessanpytyt mitoitettu vanhan sähkärin mukaan.
Insinöörinkadun kodissa sairaalan sähkösänky, Hervantajärven kodin sänkyyn lisättiin kalustejalat, jotka sängystä aikoinaan poistettiin, kun se oli liian korkea. Hankintalistalla nyt vähän matalammat jalat, mutta pari yötä nukuin korkeammassa sängyssä.
Mietin, että mikähän se on markkinoiden kaikista ohuin istuintyyny?
Periaatteessa kiinnostaisi jopa itse askarrella sellainen, joka menisi tuon etureunan yli, samalla pehmentäen edessä olevan metalliosan?
Vai pystytäänkö teillä teettämään sellainen?
Toinen (vasen) jalkalauta jotenkin tiukempi vai johtuuko käsistäni?!
Oikea puoli nousee pois ja kiinnittyy todella simppelisti, mutta vasemman puolen kanssa haastetta. Siihen lisättiin ruokaöljyä, joka paransi toimintaa.
Muuten jalkalaudat tosi kevyet.
Jalkalaudan pehmikkeet eivät ole oikein pysyneet, mutta ovat tallessa ja niitä voi käyttää niinä hetkinä, kun on paikallaan ja alkaa painamaan.
Käsinojat
Näihin varmasti tottuu. Erilaiset, kuin vanhassa sähkärissä. Vähän mietityttää tuo pleksi oikealla puolen, joka osuu reiteen, mutta ehkä se on hyvä, että ohjaa istumista vähän enemmän vasemmalle. Käsinojan kiinnitys kyllä kanssa painaa peppuun, mutta muistuttaako sekin, että istun liian oikealla.
Kun käsinojan kääntää taakse ja lähtee siirtymään, pitää huomioida, että se kääntyy hieman ulospäin sivulle (vanhan tuolin käsinoja kääntyi suoraan). Hervantajärven kodilla pitää varoa pesukoneen reunaa. Myös sänkyyn siirtyessä pitää ajaa vähän vinoon sängyn viereen ei sängyn suuntaisesti.
Valot
Oikea (puoli jota käytän siirtymiseen) tippuu koko ajan.
Korkeus
Paljon, paljon korkeampi kuin ed. tuoli, mikä on hyvä ja huono.
Yletyn paremmin, mutta esim. lattialta tavaran nostaminen vaikeampaa. Mietin, että miten kesällä, kun olen käynyt lähes päivittäin keräämässä itsekseni voikukkaa yms. villikasveja kilpikonnalleni, että jääkö tämä harrastus nyt pois?
Jossain kaapin perällä on tartuntapihdit, joita yhdessä elämänvaiheessa käytin ahkerasti (ennen pyörätuolia).
Ohjaustikku
Virtanappi vähän hämäävästi sivulla.
Selkeä näyttö, jonka näin jopa aamulla ilman silmälaseja.
Piippailee voimakkaalla äänellä, mikä on häiritsevää.
Minulla oli yli 10 vuotta sitten piippaava sähkäri ja opiskelin iltalukiossa. Se reikä, josta piippaus kuului, teipattiin huollossa umpeen, koska kun oli jotkut kokeet ja käynnistin koulussa sähkärin, se ääni oli todella kova hiljaisessa luokassa ja häiritsi mahdollisesti muiden keskittymistä.
Muuten ohjaustikku on siitä hyvä, että sitä voi kevyesti siirtää sivulle, suoraan ja eteen.
Ajaminen
Oikein hyvä ajaa. Ohjaus tasainen, verrattuna vanhaan sähkäriin, jonka ohjaus vauhdissa heijasi. Vanha sähkärihän heilui puolelta toiselle (etupää) voimakkaasti jo ollessaan paikallaan esim. ratikassa. Huolto totesi tämän olevan vanhan sähkärin kohdalla normaalia kulumaa, jolle ei voinut mitään.
Erittäin hyvä jousitus, kun ylittää rotvalleja. Ulkokäytössä 10 pistettä. Hyvät renkaat ja tuntuu, että tällä pääsee hyvin esteiden.
Ajo-ohjelma on ok. Kääntyy sisällä ketterästi. Ei kaipaa säätöä.